top of page

COACHING

Coaching je metoda, katera je usmerjena v prihodnost za doseganje vrhunskih rezultatov/ciljev  in ne v reševanje težav  iz preteklosti. Coaching pomeni pomagati posamezniku, da razvije vse svoje potenciale, da uporabi  vse svoje  notranje vire. Združuje notranje vire, sposobnosti  in moči posameznika, da preseže lastne omejitve in da od sebe največ za dosego lastnih ciljev/rezultatov.

Z vpeljevanjem coachinga v zasebnih ali službenih odnosih se posredno izboljšajo odnosi, komunikacija, ustvarjalno vzdušje, uspešen sistem delitve nalog. Vodje, kateri obvladajo veščine te metode verjamejo v svoje zaposlene in s tem povečujejo zavzetost in pripadnost organizaciji.

Za koga je coaching primeren?

Coaching se je razvil iz pozitivne psihologije in njegovi učinki so tudi psihoterapevtski. Vendar pa osnovni namen coachinga ni izboljšanje psihičnega stanja oziroma počutja. Coaching je primeren za tiste, ki imajo željo vzeti vajeti svojega življenja v svoje roke, si določiti cilj, nato pa narediti praktične korake po začrtani poti. Če se nekdo zanima coaching, se najprej naredi uvodni pogovor in potem se ugotovi, ali je coaching za to osebo dejansko primerna oblika podpore

Kako lahko coaching pomaga?

Coaching je univerzalna metoda refleksije, s katero se lahko doseže izboljšanje stanja na katerem koli področju. Vsak coach seveda ima specifične življenjske izkušnje ter tudi druga profesionalna znanja, vendar pa to ni bistveno za sam proces coachinga. Zato je z uporabo coachinga možno doseči številna izboljšanja, ki se jih uresničuje tudi z uporabo drugih pristopov, kot na primer psihoanaliza ter psihoterapija. Coaching se torej lahko uporabi za izboljšanje počutja in odnosa s samim sabo, premagovanje raznih odvisnosti oziroma zasvojenosti ter vrstniških, družinskih in partnerskih odnosov. Vendar pa so najbolj tipični naročniki coaching storitev predvsem ljudje na vodilnih položajih, ki želijo izboljšati učinke na delovnem mestu ter povečati poslovno produktivnost.

bottom of page